“Business” Kafası

Bu yazımda aslında tam olarak bana ait olmayan şeyleri yazacağım. Aslında bu yazıyı okuyan birçok kişinin zaten bildiği şeyleri tekrarlamış olacağım.

Şimdi öncelikle Guy Kawasaki’nin Büyüleme kitabından dikkatimi çeken birkaç bölümü yazacağım.

“Minnesota Üniversitesi öğretim üyesi Kathleen D. Vohs, paranın insanların davranışları üzerindeki etkilerini incelemek için bazı deneyler yaptı. İşte uyguladığı üç deneyin kısa özeti:

* Araştırmacılar, Monopol oyununu oynamaları için deneklere 4000 Dolar, 200 Dolar ya da 0 Dolar verdiler. Laboratuvardan çıkarken, araştırmacılardan biri kurşun kalem torbasını bilerek yere düşürdü;araştırmacılar, deneklerin yardım etmek için kaç kalem topladıklarını saydılar. En az yardım edenler 4000 Dolar alanlardı, en çok yardım edenler ise hiç para verilmeyenlerdi; 200 Dolar alan denekler ortadaydı.

* Araştırmacılar, sözcük gruplarıyla tam bir cümle oluşturmak için sekiz çeyreklik verdiler. Sözcük gruplarından bazıları parayla ilgiliydi, bazıları değildi. Deneyin sonunda deneklerden bir öğrenci fonuna bağış yapmaları istendi. Parayla ilgili sözcük gruplarını düzenleyen denekler, parayla ilgili olmayan sözcük gruplarını düzenleyen deneklerden daha az bağışta bulundular.

* Araştırmacılar, denekleri bir bilgisayarın bulunduğu bir odaya koydular. Bilgisayarda, ya ekran koruyucusu yoktu, ya bir balık görüntüsü, ya da para görüntüsü vardı. Araştırmacılar, deneklerden, diğer deneklerle görüşmek için iki sandalye koymalarını istediler. Para görüntüsünün bulunduğu ekran koruyucuyu görmüş olanlar, boş ekranı yada balık görüntülü ekran koruyucuyu görmüş olanlara kıyasla sandalyeleri birbirinden daha uzak koydular.” sy. 121 – 122

Cem Yılmaz’da bu kısımdaki sizinle özellikle paylaşacağım kısmı: “Hayatım boyunca hiçbir şeyi para için yapmadım; bir şey yaptım para etti , ona ben bir şey diyemem!”(0:51- 0:58 snleri arası)

Benim hem bu okuduğum/izlediklerimden, hem de insanlarda gördüğüm kadarı ile “business” kafasında olmak(!) insandan birçok şey götürüyor. Neler götürür sorusu kişiye bağlı. Değer yaratmak için, inovatif düşüncelerle hayata artı katmak için “business” mantalitesi ile düşünmemek gerektiğini düşünüyorum! Değer yaratan, başarılı olan, insanlar tarafından sevilen tüm işlerin bu şekilde yapıldığını da biliyorum. Her şeyden önce kendinizi sevin, kendinize güvenin ve görmek istediğiniz şeyi yapın. Başlatmayın, sadece yapın!

Son olarak Steve Jons’un o efsanevi cümlesini tekrarlıyorum: “STAY HUNGRY STAY FOOLİSH”