Başarılı bir ekip üyesi nasıl olunur?

Girisim.co ‘da yazdığım, blog yazım. Buraya tıklayarak, girisim.co’da okuyabilirsiniz.

Başarılı bir “ekip üyesi” olmayı fazlası ile önemsiyorum. Büyük bir organizasyonun en üstünde görev alan biri ile en altında görev alan birini ayrı ayrı başarılı yapan şey başarılı bir “takım oyuncusu” olmalarıdır. Eğer iyi bir takım oyuncusu iseniz yaptığınız hemen her işte bu özelliğiniz görülebilir.

Başarılı bir “takım oyuncusu” olmak diğer tüm konularda olduğu gibi öğrenilebilir/geliştirilebilir bir yetenektir. Bana göre başarılı bir “takım oyuncusunda” olması gereken özellikler şu şekilde:

1-) Sürekli Öğrenme Yeteneği: Dünyamızda artık herşey eskisine göre çok daha hızlı olarak değişiyor. Özellikle internet ve girişim dünyasında bilginin yenilenme hızı daha önce hiç olmadığı kadar yüksek. Böyle bir dünyada statik kalmak olabilecek en kötü senaryolardan biri. Sürekli olarak hem güçlü olduğunuz alanlarda neler olup, bittiğini takip etmelisiniz hem de yeni şeyleri hızla öğrenmeye çalışmalısınız. “Bu benim alanım değil” demeyin, hemen her alan ile ilgili bilgi sahibi olun, dinamik olarak kendinizi geliştirin.

2-) Yetenek/Bilgi Dizisi: Artık tek bir alanda uzmanlığı olan kişilerin, yüksek performanslı işler çıkartabileceğini düşünmüyorum. Öncekine göre çok daha az kişiyle çok daha az bir zamanda işler yapılır hale geldi. Projelerimizde ilerleyebilmek için ihtiyaç duyduğunuz çevikliğe geniş yetenek dizisine sahip olarak ulaşabilirsiniz. Herkesin en azından basic düzeyde bilgi sahibi olması gerektiğini düşündüğüm alanlar şu şekilde: Google Analytics, SEO, sosyal medya, kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi, A/B testing, Emailing (iletişim ve teknik kısım), Google AdWords ve re-marketing, online pazarlama, web ve web yazılımlarının nasıl çalıştığı ile ilgili teknik bilgi.

3-) Kreatif / Stratejik/Eleştirel Düşünme:Projelerimizde ihtiyaç duyduğumuz en temel üç düşünme şekli var. Bunlar kreatif, stratejik ve eleştirel düşünme. Düşünme şekliniz bir pratik sonucu gelişir. Bu üç düşünme şekli için sık sık pratik yapmalı ve “düşünme yeteneğinizi” geliştirmelisiniz. Başarılı bir ekip üyesi nerede kreatif nerede stratejik düşünmesi gerektiğini bilir yada bir ekip üyesini başarılı yapan bu bilgidir. (;

4-) Disiplinli Çalışma: Yapılan işlerde disiplin eksikliği olması, iş kreatif olsa bile, verimi en çok düşüren bir konu. İç disiplininizin yüksek olması hem deadlinelara sadık kalmanızı sağlar hem de daha kısa sürede daha kaliteli işler çıkarmanızı sağlar. Kendi iç disiplininizi sadece kendiniz artırabilirsiniz ve bunu artırmak için ilk ihtiyaç duyduğunuz şey “disiplinsiz” çalışmanıza “nedenler” bulmamanız. Disipli ve keyifli bir şekilde çalışma için kendi metodunuzu geliştirin.

5-) Sorumluluk Alma: Bir ekip üyesi olarak kendinizi iyi tanımanız ve öne çıkmanız gereken noktalarda rahat bir şekilde öne çıkıp sorumluluk alabiliyor olmanız gerekir. Sadece size delege edilen işlerle yetinmeyin, gerçekten “iyi” yapabileceğiniz işlerle ilgili sorumluluk alın. Buradaki önemli nokta sorumluluğu üzerinize aldığınız gibi, çalışmanın sonucunuda üzerinize alın. Hiçbirimiz her zaman başarılı değiliz ve hiçbir zaman “hatasız” iş yapamayacağız. Önemli olan her zaman farklı, daha zor bir hatayı yapıyor olmanız. Hatalarınızdan ve başarılarınızdan doğru şeyleri öğrenip, daha farklı hatalar yapın.

6-) İletişim Yeneği: Bunu son yetenek olarak yazıyorum. İletişim yeteneğini diğer tüm yeteneklerinizi kullanmanız için bir anahtar gibidir. Diğer yeteneklerinizi kullanmaya başlayabilmeniz için önce iletişime geçmeniz gerekir. Probleminizi doğru bir şekilde anlatabilmek yada çözmeniz gereken problemi doğru anlamanız yapacağınız çalışmanın en temel ögesidir.

Tüm bu özellikler birer yetenektir ve “pratik” yapılarak diğer tüm yetenekler olduğu gibi bu yeteneklerinizi de güçlü hale getirebilirsiniz. Öğrenmeye odaklı bakış açınız ile bir “girişimekibinde bulunmak hayatınızda yaşayabileceğiniz en değerli deneyimdir. Yeteneklerinizi geliştirirken hiçbir zaman “tamam, bu kadarı yeter” demeyin, iyi bir “öğrenen” olun ve sürekli olarak “daha iyisini nasıl yapabilirim” sorusuna yanıt arayın.